Въпроси

Има продукти без поставена цена?

Някой от продуктите са специфични и изискват допълнително доуточняване на параметрите. За целата се изготвя оферта от представител на фирмата и ви се изпраща по е-майл за коментар.


Извършвате ли доставка в Чужбина?

Да, но това е обект на предварителна договорка с представител от фирмата.


Извършвате ли доставка в цяла България ?

Да, в зависимост от предлаганите населени места от куриерските фирми действащи в България.


Може ли друг човек да приеме доставката, вместо мен ?

Да, възможно е приемането на доставката от друго оторизирано от вас лице, не е задължително лично приемане.

Не ви се чака цял ден куриер?

Пратката може да бъде доставена до офис на избрана от вас куриерска фирма, откъдето може да си я получите в удобно за вас време, съобразено с работното време на съответния офис.

Как става възстановяването на парите при връщане на продукт?

Възстановяването на сума от върнат продукт става по банков път в рамките на 15 работни дни от датата на получаване на върнатия продукт, като ни бъде предоставена банкова сметка (IBAN и титуляр на сметката), по която да бъде преведена дължимата сума. В случай, че сте платили с дебитна/кредитна карта - сумата ще бъде върната директно по същата карта, с която сте заплатили.

Каква е цената за доставка?

Разходите по доставката се калкулират на база населеното място и теглото на продуктът, като това става по тарифите на куриерската фирма. Доставката е безплатна за някои продукти, видимо в описанието на самият продукт.

За чия сметка е куриерската услуга при връщане или замяна на стока?

Куриерските разходи за връщане или замяна на стока, са за сметка на Клиента, освен в случаите, когато връщането е по вина на В. Х. Кансълтинг ЕООД.

Как се заплащат стоките ?

Може да платите с наложен платеж (в брой на куриера при доставка); Може да платите с кредитна/дебитна карта (докато правите поръчката в сайта); Може да платите по банков път, като предварително ви е оформена проформа фактура; Може да платите на вноски с частично или нулево оскъпяване, след като преминете процедура по одобрение от банкова институция.

Как да направите поръчка?

Може да направите поръчка онлайн с регистрация в сайта ни, или в чат платформата на сайта. При успешно направена поръчка ще получите имейл с информация за поръчката. За по-бърза обработка е нужно да попълните правилно данните за доставка и контакт . Наш консултант ще се свърже с Вас по телефон, само ако е необходимо допълнително уточнение по поръчката.